Sunday, 12 June 2016

Första sommarfisket

Explorer of the seas in action
Jag hade inte varit ute på dryga månaden, i alla fall inte och fiskat, vilket egentligen inte är särskilt märkligt då vi haft rena sommarvärmen i kombination med att näbbgäddorna fullständigt invaderat kusten. Varit ute och motionspaddlat har jag gjort några gånger, och nu sist för några dagar sen uppmätte jag 18 grader i vattnet. Men så igår natt var det för årstiden en ovanlig kall natt, temperaturen hade varit ända nere på 6 grader samtidigt som det blåst nordliga vindar. Detta om något borde innebära kallare vatten och därmed chans till silver-prickiga fiskar. Anders hade självklart också uppmärksammat detta så vi bestämde för att träffas ute i vattnet med våra kajaker. Anders som pga stora hemmaprojekt inte varit ute på ett tag var självklart ivrig med att komma ut och hade redan hunnit med ett par timmars fiskande innan jag anslöt. Färgen på vattnet hade en fantastisk kulör vilket bådade gott men så hade vi solen, ack denna för så många efterlängtade sol, som ännu en dag stod högt i skyn och skapade en hel del skepsis. Dessutom så var vinden långtifrån nordlig - nej, den hade under dagen haft behaget att vridas till sydost med allt vad det innebar för vattentemperaturen - 16 uppmätte vi det till. Fanns där fisk så var den med all rätt skygg, något som kanske förklarar varför Anders haft en stor följare ända in i kajaken men som vägrat hugga.


 Nu var vi dock ute och det skulle fiskas vilket vi också gjorde, vi fiskade rent ut sagt i alla väderriktningar och jag vill påstå att vi täckte av ett ganska så stort område, men det enda vi såg av fisk var ett stort stim idar som betade på grunt vatten. Nä, solen stod väl fortfarande lite väl högt upp i skyn och tempen allt för hög - det var vi överens om. Likaså var vi överens om att när den väl började sjunka ner i öst så borde fisken dyka upp. Dock var det något jag ensam skulle pröva på då Anders avvek för att istället avnjuta egenhändigt tillagad gourmetmiddag och EM-fotboll.
Så där var jag, alldeles ensam guppandes i min kajak i nån timme, innan ett gäng flugfiskare kände för att göra mig sällskap i vad som blev en otroligt vacker kväll. Det kändes hett, otroligt hett och även om det ibland var någon enstaka näbbgädda som nafsade på min OLR-Slim så kändes det bara som en tidsfråga innan det där efterlängtade hugget skulle komma.

Tiden gick, och allt medan solen sjönk längre ner i öster ökade fiskepulsen och förväntningarna på hugg likaså och så då, när solen nuddade horisonten, kom det efterlängtade hugget. Den var inte stor men prickigt vacker som få. Ja, det var en riktig argsint sommartjockis som kände för att vara mer i luften än i vattnet och som absolut gjorde den långa väntan mödan värt. Denna härliga krabat blev förvisso den enda öringen jag fick men jag hade å andra sidan lovat Anders bild på fisk och bild på fisk det fick han..jag däremot fick på köpet även en vacker solnedgång och fler av dem kommer det att bli, gärna i kombination med en rejäl nordanvind..så bara kom..vi väntar

No comments:

Post a Comment