Monday, 15 October 2018

På jakt efter gäddan

Nu när det råder fredning längs den skånska kusten får man man försöka dämpa fiskeivern med att rikta in sig på andra arter, såsom gäddan. Igår var en sådan dag. Henrik, Anders och jag tog med oss en samling gäddvobblers samt grillen till Sövdesjön. Strax innan lunchtid var vi framme och kunde konstatera att vi inte skulle vara ensamma på sjön. På land mötte vi Per-Olof från Sportfiskeboden i Ystad som kört ett tidigt morgonpass tillsammans med ett gäng andra gäddfreakar. Fisket hade varit trögt och nu gav dem upp.

Gott om tofsvipor längs sjön
Med sjöns djupkarta i mobilen puttrade vi iväg med den lilla elmotorn. Solen stod så högt den kan stå en oktoberdag och bidrog till att ytterligare höja humöret. Över sjön flög formationer av vitkindade gäss och nära land svärmade lekfullt en flock tofsvipor. Fisket visade sig mycket riktigt vara trögt, och efter ett par timmars fiske var resultatet endast en abborre. Energidepåerna började så småningom att sina så grillen åkte fram tillsammans med några välsmakande korvar.


Över lövskogen flög en vakande röd glada, som stundtals tycktes roa sig med att jaga undan några korpar. Med en sådan inramning kunde man inte göra annat än njuta, inte minst när det stunden senare dök upp en majestätiskt svävande havsörn över trädkronorna.  Fisket då? jo då, vi jagade gäddan längs både djup- och vasskanter. Anders till och med gick över to the dark side och plockade fram flugspöet, dock utan resultat. Solen började så småningom att sakteligen försvinna bakom lövskogen och i den efterföljande skuggan sjönk temperaturen snabbt. Oktober gjorde sig påmind och vi om hemfärd. En härlig dag till sjöss var till ända, låt det bli fler sådana..

3 comments: