Sunday, 5 April 2020

En rulletömmare

Det är många gånger man har hört historier om krokade fiskar som dragit ut till havs och tömt rullarna på all lina. Drömfiskar som man just drömmer om. Idag var jag med om något jag alltid kommer att minnas.Jag hade varit ute med kajaken i cirka en timme utan att det hade hänt något då det plötsligt sa tvärstopp en sisådär 30 meter ut i kastet. Det tog inte ens en sekund förrän fisken började dra ut lina i etapper utan att jag kunde göra något. Den hade bestämt sig att dra iväg och det kvittade hur hårt jag än spände slirbromsen.

Tömd på 150 meter ny lina
Det var inga snabba, ursinniga rusningar utan lugna men väldigt långa och där jag överhuvudtaget inte hade någon kontroll. Jag såg att spolen började tömmas på de nya 150 meterna och en viss panik började att infinna sig. Jag drog upp ankaret för att försöka följa efter med vindens hjälp då linan plötsligt small av och tyngden samt slirbromsens skrikande ljud försvann. Yep, det small av vid skarven mellan den nya och den gamla linan. Fisken hade tagit cirka 30 meter ut kastet och jag hade 150 meter ny lina i rullen så den hade dragit ut ungefär 120 meter, med hård inställd broms. Helt galet!!
En enorm tomhet infann sig. Jag satt länge i kajaken och kunde inte tro vad jag hade varit med om. Jag såg aldrig fisken ens men en sak är säker, det simmar just nu en rejäl firre med ett drag i käften och släpandes på 150 meter lina. Visst var det surt att gå miste om en sådan fisk men nu har jag också en story att berätta om. En story om en förmodad drömfisk som kände för att tömma min Daiwa Exist på 150 meter lina. Otroligt!!

2 comments:

  1. Wow. Det var inte en säl eller något? Låter riktigt stort.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tror inte det var en säl Linus. Den tog på vevstoppet och på meterdjupt vatten

      Delete